Fotógaléria

2020.11.01. Trianoni emléktábla-avatása

2020.11.01. Trianoni emléktábla-avatása

Nemesládony község életében mindig is nagy szerepet töltött be a hősök előtti tisztelet, megbecsülés. Bizonyítja ezt a hősi emlékmű is, mely emléket állít az első és második világháború során hősi halált halt nemesládonyiaknak. Az emlékmű talapzatára gyakran kerül friss virág. A községben nem nagyon találni olyan családot, akinek rokona ne lett volna érintett valamelyik háborúban. A ma élők tudják, őseink áldozata, hősies felelősségvállalása nélkül ma más világban élnénk. Emlékezzünk azokra a családapákra, fiúkra, testvérekre, akik hozzánk hasonló egyszerű emberekként éltek, dolgoztak, ám a parancs hadba szólította őket. A szerencsésebbek hazatérhettek, de sokan messze idegenben estek el, sírjuk sem ismert talán.
Az 2020-as év az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés 100. évfordulója. Ebből az alkalomból 2020. november 1-én vasárnap, mindenszentek napján, megemlékezésre és trianoni emléktábla-avatásra gyűltünk össze, a járványügyi szabályok betartását szem előtt tartva. Rubóczkiné Börczy Viktória polgármester asszony köszöntötte az egybegyűlteket, majd megemlékezett mindenszentek ünnepéről, valamint a trianoni évfordulóról. A képviselő-testület platánfát ültetett tisztelete jeléül.
Sok vers íródott a magyar irodalomban, melyek Trianon témáját dolgozzák fel, ezeket hívták segítségül fiataljaink. Három lányt hallottunk szavalni, Rubóczki Rékát, Kancsér Gabriellát, Rubóczki Dorinát. Köszönjük nekik az előadást!
Az egyházak részéről Szabó Miklós plébános úr, valamint Pécsinger Éva lelkész asszony is részt vettek az ünnepségen, áldásukat adták az új emléktáblára. Isten tanítása szerint közös imádsággal emlékeztünk elhunyt szeretteinkre. A megemlékezés után ki-ki a temetőben folytatta a megemlékezést hozzátartozója sírjánál.
Köszönjük a megjelenteknek, hogy megtisztelték rendezvényünket

 

Képek